Grupa Fotograficzna ODBICIE Strona Główna Grupa Fotograficzna ODBICIE
Forum fotograficzne, Portal Odbicie.net

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj
KalendarzKalendarz
Wakacyjne warsztaty Fotografii Organicznej już wkrótce...
www.odbicie.net
sydbaret
ada
MiSiEk
kacper
tomekcichorek
sydbaret
kacper
sydbaret
sydbaret
ku6i
Dide
Dide
kacper
Muriella
tomekcichorek
Dide
sydbaret
tomekcichorek
Fenol
kasienka0404
ku6i
Ana...stazja
Muriella
marysia
Dide
Ana...stazja
Muriella
marysia
dominik

Poprzedni temat «» Następny temat
Pstrykaliada
Dide 

Wysłany: 2010-03-02, 23:04   Pstrykaliada

OKFS i Dni Pstrykaliady

Od poniedziałku 8 marca rozpoczynamy cykl warsztatów i wykładów w
ramach Dni Pstrykaliady. Szczegółowy plan zamieszczony jest w zakładce
warsztaty. Wszystkich zainteresowanych fotografią zapraszamy do
rejestracji!

Termin: 09.III.2010 od 18:00 do 21:00
FOTOLOGIA – psychologia dla fotografów. ilość miesjc 12
(prosimy o zabranie ze sobą aparatu fotograficznego na warsztaty

Termin: 10.III.2010 od 16:00 do 20:00
OBRÓBKA CYFROWA

Termin: 11.III.2010 od 18:00 do 21:00
ANALIZA OBRAZU FOTOGRAFICZNEGO -> wysyłamy portofolio na adres:
krakow@akademiafotografii.pl Adres poczty elektronicznej jest chroniony przed robotami spamującymi. W przeglądarce musi być włączona obsługa JavaScript, żeby go zobaczyć.
(prosze w tytule napisać "PSTRYKALIADA_2010_portfolio_imię_nazwisko ")

Termin: 12.III.2010 od 18:00 do 21:00
WARSZTATY CIEMNIOWE

Termin: 15.III.2010 od 16:00 do 18:00
JAK MALOWAĆ ŚWIATŁEM?
Techniki oświetlenia w fotografii

Termin: 15.III.2010 od 18:15 do 20:15
ZANIM POWSTANIE ZDJĘCIE
czyli co musisz wiedzieć przed naciśnięciem spustu migawki.

Termin: 16.III.2010 o 18?
OBIEKTYW, MATRYCA I EKSPOZYCJA
po co mi to, ja chcę tylko robić ładne zdjęcia

Termin: 17.III.2010 o 18?
FASHION/GLAMOUR

Termin: 18.III.2010 o 18:00
FOTOGRAFIA KRAJOBRAZU

Termin: 19.III.2010 o 18:00
HIGH DYNAMIC RANGE (HDR)

WIĘCEJ NA STRONIE: www.pstrykaliada.nzsagh.pl

Warto zerknąć - ilość miejsc na warsztatach ograniczona !

dominik 
Evil spelled backward is live

Wysłany: 2010-03-02, 23:06   

ja chcę na to pierwsze :)

dominik 

Wysłany: 2010-03-02, 23:12   

hmmm, ściągnąłem sobie pdf zeby zobaczyc cos więcej informacji a tam tylko trzy lewe linki do stron ktore nie dzialaja 8-)
zapisałem się, mam nadzieję że "jaka uczelnia" tyczy też i absolwentów, że co to niby skończyli :)

Hrabia Miód 
Pan Tralaliński

Wysłany: 2010-03-03, 15:12   

To jest za friczko?

Dide 

Wysłany: 2010-03-03, 21:17   

Zaiste, ale ograniczona liczba miejsc i trza się rejestrować. W sumie nie wiem czy jeszcze są miejsca. Zapisałem się na 3 warsztaty i nie dostałem żadnego maila z potwierdzeniem lub nie :P

kacper 

Wysłany: 2010-03-03, 22:56   

ja też jakiś czas temu zapisałem się na kilka , w tym na fotopsychologie ;) ale zobaczymy

Dide 

Wysłany: 2010-03-03, 23:23   

Jak mi nie napiszą to przyjdę tam na pałę i trudno :P

dominik 

Wysłany: 2010-03-04, 00:01   

i nic nie powiedziałeś coby pchać się na listę? :)
to nam już pewnikiem miejsc nie starczy :(

dominik 

Wysłany: 2010-03-04, 00:06   

bierz duży aparat :) pokonasz ich psychologicznie!! :)

Muriella 

Pomogła: 1 raz
Wysłany: 2010-03-04, 00:35   

też nie dostałam żadnego maila z potwierdzeniem. w kulki sobie lecą. czy coś :566:

http://www.muriellaphoto.blogspot.com/

dominik 

Wysłany: 2010-03-04, 00:53   

a widzieliście regulamin? :)

Dide 

Wysłany: 2010-03-04, 01:15   

nie, a Ty ? nie mogłem znaleźć go :P

dominik 

Wysłany: 2010-03-04, 01:46   

Jest... że coś PDF :)

Ana...stazja 

Wysłany: 2010-03-04, 20:32   

a że niby gdzie ten pdf? bo ja chyba ślepa jestem:( na co się zapisaliście? :)
/G.B. Shaw/

kacper 

Wysłany: 2010-03-05, 02:40   

ten pdf - http://nzsagh.pl/projekty/pstrykaliada.pdf .. jest bardzo pomocny, już wszystko wiem.. :-/ :lol:

Dide 

Wysłany: 2010-03-05, 02:40   

Do tego to też dotarłem.

Ana...stazja 

Wysłany: 2010-03-05, 15:43   

aaaaa to ten i ja znalazłam :-/ myślałam, że jakiś taki bardziej ogarnięty istnieje ;-)
/G.B. Shaw/

macu 

Wysłany: 2010-03-05, 22:29   

Na początku chciałbym się przywitać, bo to pierwszy post na tym forum.
Przechodząc do rzeczy, jeśli macie jakieś pytania, to piszcie do osoby, która bezpośrednio zajmuje się warsztatami, czyli do Olgi ( olga.jench@nzsagh.pl), ona powinna rozwiać wszelkie wątpliwości. Ewentualnie w tym wątku w razie czego mogę odpowiedzieć, gdy będzie trzeba.

Jeśli chodzi o to, że nie ma maili z powiadomieniami, to na usprawiedliwienie powiem, że pierwszy raz organizujemy tego typu rzecz wraz z rejestracją i dopiero nabieramy doświadczenia w tym zakresie. Na pewno następnym razem będzie bardziej profesjonalnie;)

Pozdrawiam i jeszcze raz zapraszam!
Maciej Wojtowicz
NZS AGH

dominik 

Wysłany: 2010-03-06, 14:02   

Fajnie Maćku że się odzywasz w tej sprawie, lepiej by było gdybyś jednak miał swoje konto, tzn. występował jako Maciek, a nie oficiel :) Olgę też możesz zaprosić do nas na forum - nie gryziemy, nie trzeba ani płacić, ani szczególnie się poświęcać - za to fajnie będzie jak dodacie swoje zdanie w różnych dyskusjach, a jesli pojawicie się na naszych spotkaniach czy wybierzecie razem na plener to będzie miło :)

Dzięki za informacje, poproś o jakieś powiadomienia nawet teraz, dlatego że wiele osób planuje sobie czas i nie mogą z dnia na dzień poprzestawiać sobie planów w dowolny sposób. Chętnie wezmę udział w tej fotopsychologii, ale narazie po prostu nie wiadomo czegokolwiek. Pytałem nawet waszych sponsorów i oni również nie mają pojęcia jak to będzie, jak ma wyglądać itd. Panuje taka dezinformacja w temacie niestety.

Powodzenia w organizacji :) Miejmy nadzieję, że doświadczenia z tego roku pomogą lepiej się zorganizować w przyszłym, bo oczywiście chcecie to wydarzenie mieć cyklicznym? :)

macu 

Wysłany: 2010-03-06, 19:20   

Jaki tam ze mnie oficjel, uznałem, że jak wypowiadam się w imieniu naszej organizacji to lepiej będzie nazwać tak konto, co nie znaczy, że nie założe swojego, prywatnego:)

Wracając do tematu, mail z informacjami powinien dzisiaj dotrzeć do zainteresowanych ( jeśli chodzi o fotologię), ogólnie było więcej zgłoszeń niż miejsc i dlatego musieliśmy się skontaktować z AF czy jest możliwość zwiększenia tego limitu. Dowiedzieliśmy się, że jest, a nie chcieliśmy wcześniej kogoś z "kwitkiem" odesłać.

Co do reszty warszatów/wykładów maile też wyślemy z parudniowym wyprzedzeniem, głównie ze względu na fakt dużego zaintresowania. Prawdopodobnie musimy znaleźć większą salę, która pomieści wszsytkich zainteresowanych.

Tak jak sam konkurs ( OKFS ) jak i warszaty odbywają się co roku ( w tamtym roku organizowaliśmy sam konkurs w Krakowie) więc za rok też będziemy coś takie organizować.

Przy okazji zapraszam do wzięcia udziału w konkursie, przedłużyliśmy termin dostarczania prac.

dominik 

Wysłany: 2010-03-06, 20:49   

Jeśli tylko chcesz to mogę Ci przemianować nicka na Twojego osobistego :) Tak chyba by było najlepiej, bo wtedy zostaniesz sobą samym -> napisz mi w PW jaki chcesz mieć i się zrobi, a dane w profilu możesz zawsze sam uaktualnić bez najmniejszego problemu. Po prostu lepiej jeśli będziesz pisał jako Ty sam, Marysia też prezentuje zdanie antresoli, ale nie ochrzciła się tak ;)
Fajnie, że przekazujesz ważne informacje, myślę, że owe szkoły foto tylko zyskają na zwiększeniu miejsc, osobiście chętnie bym się przekonał jak prowadzone są wykłady i może to być powodem zapisania się na jakiś kierunek czy kurs. Nie tak dawno kolega był w Warszawie na kursie jazdy motocyklowej i tak samo tak mu się spodobało, że tylko czeka na wolny czas :)
W takim razie czekam na maila :) To mimo wszystko bardzo ważne :)

dominik 

Wysłany: 2010-03-07, 01:55   

Dostałem maila, że się załapałem na to co mnie najbardziej interesowało czyli fotopsychologię 8-)

edit: strona 36, strona 27

ania 

Wysłany: 2010-03-07, 03:50   

ja również dostałam. zastanawiam się ile osób jeszcze --> we wtorek jest wieszanie wystawy, a fotologia wypada akurat w tym czasie...

.

Muriella 

Wysłany: 2010-03-07, 09:51   

Ja jeszcze nic nie dostałam, chociaż Olga potwierdziła mi, że zbierają dane osób chętnych. Może powiesimy bez Was, szkoda tych warsztatów...

http://www.muriellaphoto.blogspot.com/

awlee 
AwLee

Wysłany: 2010-03-07, 14:08   

czy ja okropna, która nie była tutaj z pół roku - przy najbliższej okazji wytłumaczę się - mogłąbym wziąść też w tym udział?

dominik 

Wysłany: 2010-03-07, 14:35   

To nie u nas jest, tzn. musisz zapisać się poprzez stronę i może akurat dostaniesz zaproszenie? Jeśli będzie wolne miejsce to napewno :)
A tak w ogóle to Ci się plan teraz pewnie zmienił i będziesz mogła się pojawiać, no nie? :)

awlee 
AwLee

Wysłany: 2010-03-07, 15:03   

myślę że się to uda :) a kiedy są teraz spotkania? zrezygnowałam z treningów, więc opróćz mordęgi nad animacją, fotografią i jakimś papraniem farb po płótnie nie mam innych bardziej absorbujących zajęć :)

dominik 

Wysłany: 2010-03-07, 15:05   

wszystkie informacje są na stronie leniuchu jeden ;)

kacper 

Wysłany: 2010-03-07, 18:50   

dominik napisał/a:
Dostałem maila, że się załapałem na to co mnie najbardziej interesowało czyli fotopsychologię 8-)

tez sie zalapalem i potwierdzilem udzial :P

awlee 
AwLee

Wysłany: 2010-03-07, 19:13   

ach, mi przepadło :( za późno :( ale myślę, że jeszcze może na glamour się uda. A nie wiecie, czy wszystkie wykłady maja ograniczona ilość zdjęć?

dominik 

Wysłany: 2010-03-07, 22:15   

próbuj - może się uda - wszystkie informacje są na podanej stronie, nie na wszystko jest liczba miejsc, ale zawsze pewnie chcą wiedzieć ile duszyczek się im pojawi :)

macu 

Wysłany: 2010-03-07, 22:25   

Dokładnie, mając takie informacje wiemy jaką salę zarezerwować, a szczerze powiedziaszy nie spodziewaliśmy się takiego zaintresowania:)
Na glamour się uda na pewno i na resztę też więc można się zapisywać, zmianie może ulec jedynie sala, w której się odbędą, ale o tym będziemy wcześniej w mialu informować

BTW. można mi zmienić ten nick na "macu", wtedy będę trochę mniej oficjalny:)

kacper 

Wysłany: 2010-03-08, 22:44   

szkoda, że nie są wysyłane mailowo automatyczne powiadomienia jakies.. teraz nie wiem na które warsztaty wysłałem zgłoszenie, a na które nie :P tylko o psychologii dostalem info

dominik 

Wysłany: 2010-03-08, 22:50   

Ja też dostałem tylko o fotopsychologii, ale właściwie ta najbardziej mnie interesowała :) A zapisałem się na jedne jeszcze więcej, jednak spokojnie odstąpię swoje miejsce jeśli jest sporo chętnych :)

l33dek 
fotoamator

Wysłany: 2010-03-10, 23:22   

Tymczasem mi udalo sie dostac na Warsztaty Ciemniowe, zobaczymy czego ciekawego mozna sie tam dowiedziec :)

dominik 

Wysłany: 2010-03-10, 23:52   

Ja też będę :)

Parę słów o fotopsychologii :)
Prowadził miły pan, ale raczej nie było zagadnień czysto psychologicznych w kontekście fotografii. Mówił ogólnie, dużo czasu spędził nad budową oka i zasadami jak to nazwał "higieny w fotografii" (ogólnie by nie patrzeć wprost w słońce i dlaczego). Zrobiono nam też test na wykrywanie emocji i ja go bardzo mocno oblałem głównie pisząc, że z twarzy trudno wyczytać konkretne uczucia, przede wszystkim niekoniecznie związane z mimiką. Kacper zaliczył bardzo dobrze dla odmiany.
Poza tym oglądaliśmy zdjęcia, osób które chcą być fotografowane i które nie chcą być fotografowane. Owszem widać. No i sporo różnych opowiastek i anegdot. To do czego dawałem linki nie było nawet tknięte, a szkoda bo spodziewałem się, że będzie coś na temat fotoanalizy obrazu, czytaniu zdjęć oraz specyfiki fotograficznej w ujęciu psychologicznym. Na taki wykład fajnie iść raz na rok, posłuchać, pośmiać się, porozmawiać, ale szczerze powiedziawszy nie wytrzymałbym semestru na płatnej uczelni tak - dlatego, że dość zabiegany jestem i byłoby podobnie jak na studiach - mniej ciekawe wykłady, mniej będących w stanie przekazać wiedzy ludzi i robiących to w sposób, który jest możliwy do odtworzenia z książek po prostu się unika dlatego, że przed sesją student jest w stanie odtworzyć wiedzę tę sam w ogóle nie będąc na zajęciach. Miło porozmawiać o tym czy reportaż jest odwzorowaniem rzeczywistości, ale takie dyskusje raczej nie wnoszą wiele ciekawego do wiedzy, pozwalają jedynie poznać poglądy innych.
Aparaty nam się nie przydały na wykładzie, liczyłem na to, że skoro to warsztaty to będziemy robić z nich jakiś użytek - np. aranżować jakieś scenki. Było kilka słów o tym jak zachęcić kogoś do być sfotografowanym, ale była to tylko teoria i luźna pogawędka.
Mimo wszystko jednak warto było wziąć udział i na ciemniowe zajęcia też przyjdę, mam nadzieję że będzie fajnie :) mimo mojej krytyki - tu też było :)

Dide 

Wysłany: 2010-03-11, 00:11   

Coś czuję, że grupa Odbicie podbije warsztaty ciemniowe - ja też będę :D

l33dek 
fotoamator

Wysłany: 2010-03-11, 00:40   

o prosze, fantastycznie, sami znajomi :D wiecie, ze grupa na te warsztaty liczy dokladnie 6 osob? ;)

Dide 

Wysłany: 2010-03-11, 01:06   

Tak mi się wydawało, ale pewien nie byłem ;)

Odpowiedz do tematu